söndag 26 januari 2014

Mer merino

Merinoullen har ju kommit att förknippas med otäck behandling av fåren (mulesing) som går ut på att man skär bort den del av huden (oftast baktill) som drabbats av parasiterna. Det går inte att föreställa sig smärtan fåren måste uthärda. Jag har frågat runt lite och försökt läsa på i ämnet och det verkar lyckligtvis som att denna typ av parasitborttagning har minskat rejält. Jag hoppas verkligen att det stämmer. Drops skriver att deras merino kommer från frigående får i Sydamerika och Sydafrika och jag har hört från mer än ett håll att man inte alls har dessa problem där, så jag håller tummarna för att deras merino är sjysst.

Det har blivit en hel merinostickning under de senaste veckorna. Först några smågrejor till min systerdotter (se förra inlägget) och nu en röd mössa med kindvärmare till yngsta dottern.


Och boll på toppen skulle det vara! Garnet är Big Merino, mönstret kommer från Drops.

tisdag 21 januari 2014

Två kragar och en mössa


Min systerdotter (1,5 år) i Storbritannien behövde en krage. Så vad gör moster då? Jo, hon är inte nödbedd utan producerar i rask takt två kragar och en mössa, såklart.


Mössan och den gröna kragen är stickade efter Dropsmönster och den grå kragen är stickad på fri hand. Eftersom jag inte hade någon bestämd plan när jag satte igång så blev det olika garn i alla tre. Jag har använt mjuk merino i lite olika grovlekar och de två gröna är nästan samma färg i alla fall. Sen är det bara att hoppas att den unga damen tycker om sina nya accessoarer.

söndag 19 januari 2014

Blandad virkning

 



Dessa två tröjor virkade jag i somras från boken "Custom Crochet Sweaters" av Dora Ohrenstein. Garnet är Drops Cotton viscose. Den lila är förevigt förknippad med vår resa till Danmark och Legoland. Som tur var köpte jag förmycket garn till en första (den lila). Det visade sig att jag behövde göra den betydligt längre än i boken för att den skulle passa mina "kurvor".

 
Tre sjalar har jag hunnit med här under hösten också. Jag hittade mönsteret på internet. Tyvärr var det på typ koreanska, men jag tittade på bilderna och provade mig fram. Den rosa och den gröna är virkade i Drops Babyalpacka Silk. Den blå är virkad i ett garn som heter Tussah silk från Onion knit och som följde med mig hem från Syfestivalen i höstas. Den rosa var den första jag virkade och den blev sned och vind, men knyter man den på ett smart sätt så syns det inte ;-)

söndag 12 januari 2014

Jonahs täcke


Mina vana trogen gör jag mina barntäcken färdiga till jul. Min brorson Jonah är född i februari och jag inspirerades av tanken på en stjärnklar februarihimmel när jag valda färgerna och sedan kunde jag inte låta bli att lägga till några söta rymdbroderier.

torsdag 2 januari 2014

Tomten tar nya tag

Julafton, och även mellandagarna är visserligen över. Men än finns känslan av mycket jul kvar. Lediga dagar. Några flaskor glögg. Valnötter framför brasan. Vi på Garnglada prisar denna helg med ett tomtebroderi där vi fått låna bild från juntans bloggvägrare Madeleine.

Det ena efter det andra blir klart ur Madeleines hand och förra julen infann sig frågan vart man vänder sig för att få broderierna snyggt ramade. Jag kände till Mejans i Sundbyberg och tipsade om det.

Så blev det sommar och höst och jag är inte allt för ofta i Sundbyberg. Men en regnig novemberlördag stretade jag köpegatan fram mot glasögonaffären. Ett litet stopp vid Mejans skyltfönster finns ju alltid tid för och visst skulle det vara skönt att gå in och värma sig? Precis innanför dörren hör jag en mycket välbekant stämma diskutera inramningars detaljer och är det inte mycket riktigt Madeleine? Ett sådant sammanträffande tyckte vi båda och försökte med lust och iver inviga Mejan i förhistorien och i sannolikhetsberäkningen i att vi båda sällansundbybergare träffas hos just henne.

Hur som helst så fick jag sedan smakråd till glasögon och vi båda en härlig fika.

God fortsättning på det nya kreativa året 2014!