lördag 28 april 2012

Snigel var det här



Escargotmössan är färdigstickad. Nu återstår bara monteringen. Den var mycket rolig att sticka, inga problem att följa mönstret även om jag hade gruvat mig lite och fick sitta en del framför youtube för att få kläm på det här med korta varv. Tyvärr blev mössan alldeles för stor. Jag läste om någon som stickat den i Karisma och testade alltså det (orkade inte leta reda på originalgarnet), men jag tycker nog att det var ett alldeles för mjukt garn för en sådan här modell med brätten. Måste prova igen med ett fastare garn. Får leta efter ett nytt hem till den här mössan. Mönster finns här: http://knitty.com/ISSUEwbis11/PATTescargot.php

fredag 27 april 2012

Storkusinen hälsar på


Vill bara visa vad jag började på nu ikväll. Var det slutar vet jag inte riktigt. Ett gigantiskt grytunderlägg kanske?

Published with Blogger-droid v2.0.4

lördag 21 april 2012

Mat för mera garn

Nu är ju inte det här en matblogg, faktiskt, men syjuntan har alltid en vårträff där vi byter ut fikat mot lite avslutningsmat. Förra våren konstaterade vi, att utan någon som helst samordning, hade vi fått en väldig bredd på rätterna och allt var vegetariskt. 

Jag hade med mig kikärtsbiffar som bokstavligt talat är stapelföda hemma hos oss och jag lovade att lägga ut receptet. Köpta vegetariska biffar tar en snabbt till ruinens brant och eftersom jag har ett särskilt intresse för att lägga ärter och bönor i blöt, så passar det här oss så bra. Både kokade kikärter och biffar är en rikedom att ha i frysen.

Det lär komma en del recept framöver på vår blogg och det beror på att mat och garn är tätt sammanflätade. Vi kan dela in recepten i tre olika kategorier. 
  1. Snabba recept så man sen hinner sticka (jag skriver sticka eftersom jag inte kan virka)
  2. Långsamma recept så man kan sticka under tiden
  3. Billiga recept så att vinsten direkt kan generera ett nytt nystan
Det här receptet går in i både kategori 1 och 3.

Cecilias prickiga kikärtsbiffar

3 dl kokta kikärter
en näve hackad mandel
solroskärnor
någon msk svarta sesamfrö
(ev lite sesamolja)
1 lök
1 morot
1 msk sesampasta
3 msk havregryn eller kikärtsmjöl
1 ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk currypasta
1 tsk salt

Torrosta mandeln i stekpannan ihop med solroskärnorna.
Hacka löken för hand och riv moroten. Blanda sedan allt i matberedaren till en jämn smet. Forma till biffar och stek i olivolja. Servera med tzatziki, ris (gärna råris) eller ugnsstekta potatisklyftor, eller med pitabröd. 

Om du gillar dem, är mitt tips att göra dubbel sats och frysa nästa gång. Det är då den riktiga tidsvinsten kommer in på kontot.


Men som sagt, låt inte maten överskugga vår hobby. Därför kommer även en bild på pågångprojekt. Dessa slitna sidenkuddar ska få en stark efterträdare.

söndag 15 april 2012

Döttrarna skapar

 I somras trampade äldsta dottern på en glasbit på stranden. Hon blev sittande på altanen resten av eftermiddagen med foten i vädret. För att sysselsätta sig, så lärde jag henne virka. Hon hann knåpa ihop huvud och kropp till en pirat. Nu under påsklovet återupptäckte hon sitt projekt och virkade raskt klart den lille piraten. I eftermiddag har han varit på äventyr i trädgården.

Lillasyster blev också pysselsugen och letade fram makraméprylarna. Armbandet blev lite för stort, så jag föreslog att jag kunde få det, men icke. Den ska bli fotlänk i stället. Där passar den alldeles lagom.

Ett annat av äldsta tjejens långtidsprojekt blev också klart idag. Det fattades bara lite fyllning. Hon har både designat, ritat mönster och sytt själv.

söndag 8 april 2012

Avmaskning pågår


Efter alla fina foton känns det futtigt att visa det här suddiga, men jag bara MÅSTE dela med mig av att jag äntligen kommit till avmaskningen på min herringbone. Extra spännande är det eftersom jag inte vet hur lång den är i omkrets. Då blir man lite darrig på handen.

Basker x 2


Här är dottern tillsammans med sin mormor iklädda varsin fin basker. Mönstret är Dödergöks fluffiga och garnet kommer från Noro silk garden. Jag köpte på tok för mycket garn (lätt hänt att dras med, när man är i garnköpartagen...). Men, det var ju tur att det fanns över, när min mamma gärna också ville ha en. Mammas har jag modifierat lite, eftersom hon ville ha den något mindre fluffig. Det är ingen mössa för snöstorm, men så här, lite kyliga vårdagar, passar den fint.


Till dotterns mössa virkade jag två olika rosor av ett restgarn, så att hon skulle ha lite att välja på. Efter lite funderande kom hon på att det nog blev finast att sätta ihop dem till en blomma. Kan inte annat än hålla med.

lördag 7 april 2012

Mahjong och stickning


Det här är vad jag har ägnat delar av min påskhelg till. Mahjong och stickning. Ett par av våra bästa vänner indroducerade oss till Mahjong för några år sen. Vi köpte oss raskt ett eget, och lärde upp mina föräldrar också. Eftersom det är ett spel som man spelar på fyra, varken mer eller mindre, så blir inte tillfällena så många. Semester, jul och påsk är givna tillfällen.

Jag har ganska länge funderat på vad jag ska göra av det vackra, röda garn jag köpte från Wåhlstedts på vår juntaresa till Dala Floda förra våren. Nånstans bland alla mahjongbrickorna kom jag på att jag skulle försöka mig på nåt nytt med en gammal känd blomma. Sjalen stickar jag på tvären från högerhörn till vänsterhörn. Med jämna mellanrum blir det en rätstickad stjälk med blomma längst ner. Tror att det kommer att bli frans på den också - men jag lovar inget bestämt....

fredag 6 april 2012

Glad påsk!


Men vilken dag är det man egentligen ska önska varandra glad påsk?

torsdag 5 april 2012

Fäääärdig!


Ja, nu är ett av fyra långprojekt klart. Garnet köpte jag i somras i jämtländska Bakvattnet. Hur det gick till har jag skrivit om här. Natursvart (brun) och cochenillrosa blev en bra kombo.


Kanterna ser lite trista ut när man har randat. Antingen blir det miljoner trådar att fästa eller så blir det en liten kant av bågar på den sida där man har bytt färg. För att komma undan det stickade jag en lång spetskant och sydde på. Japp, jag sydde, för hand, alldeles själv. Men jag såg till att ha mormor i närheten som moraliskt stöd.

Det ska nog bli matchande vantar av resterna, men först lite annat.

Extremfynden trappas upp

För ett tag sedan skrev jag om min resa i tygrikets bygder runt Kinna. Om hur kul det är att åka till fabriksbodar där produktionen bokstavligen ligger vägg i vägg med butiken. Om man är pigg på nya projekt och är mottaglig för kreativa vurpor, är det här rätt plats att fynda. Den här gången hade jag givit mig själv restriktioner. Jag skulle i alla fall ha en vag idé om vad jag ska använda grejerna till.

På Ljungbergs textiltryck kan man köpa tyger för 1500 kronor metern. Underbara sammetstyger som är väl värda sitt pris. Finns det en stuv av det nästa gång jag är där så klipper jag till direkt, eller av tyget Fruktlåda av Stig Lindberg. Men just denna dag hittade jag stuven Längtans trädgård i ekologisk bomull, designad av Ernst Kirchsteiger (tvåa uppifrån) och en liten snutt Pythagoras. Högst upp ett nytt tyg för mig, Warda av Sara Klein Svensson och eftersom jag har två firmor med namnet Frö, så blev det här ett självklart val (aha, fröna syns inte på bilden). Det blålila tyget heter Mali och det hittade jag i bottenvåningen på Pelle Vävare. Nån hundralapp kostade hela rasket.
Från Kasthall kan man gå med mattor på tiotusentalstusen och ändå betrakta det som fynd. Man kan också köpa några rullar garn. Den här gången blev det två påsar till det facila priset av tio kronor styck och dessa rullar för en hundring som så småningom ska bli puffar är det tänkt.

Nu tar jag snart bussen vid Stockholms central och åker till Öland. Kliver av i Ormöga. Ett ställe som än så länge är rätt okänt, men efter påsk vet nog många var kamelbonden som söker fru har sin gård. Just där! Glad påsk!

onsdag 4 april 2012

Längtar



Man kan längta efter olika saker. Just nu är längtan som störst efter en sådana här skapelse. Hemlagad crème brûlée med knaprigt sockerlock.



Men alltsomoftast längtar jag efter att få sätta stickorna i de här underbara garnerna. Det är Vålberggarner, inhandlade på förra årets näst sista skälvande dag i Dala-Floda. Jag har nystat upp dem, och jag har en ganska konkret plan för vad jag ska göra med dem. Men så har jag belagt mig själv med startförbud för jag håller på med ett par långa projekt som måste bli klara innan jag drar igång med något nytt. Men ett av tre långprojekt blev färdigt förra helgen (kommer på bild inom kort), så det närmar sig.

måndag 2 april 2012

Nästa virkprojekt?

Ivelise Feito à Mão: Body em Crochê!

Men jag skulle nog behöva ha en översättare att hålla i handen. Verkar knepigt det där språket.

Published with Blogger-droid v2.0.4