tisdag 31 januari 2012

Stickat glas?



Någon handmodell lär jag aldrig bli men jag kände att en hand var nödvändig. För vad har man ett stickat glas till??
Stickat har jag gjort med Palino Soft merino och mohair/silk. Stickor 3, virknål 3. Mönstret hittade jag här men jag lade upp 44 maskor (för mudden) som minskades till 42 vid avmaskning för att passa virkningens mönster. Jag skulle rekommendera att virka med större virknål än vad jag gjorde för den blev rätt snäv runt min relativt smala hand. Alternativt kanske lägga upp 48 maskor och öka till 49 när virkningen tar vid. (Virkmönstret är 7 maskor brett/långt)
Nu återstår bara nr 2... och den får nog vänta lite för nu har jag påbörjat en ny (samma mönster) i annat garn och i ny färg. Himla fin kommer den att bli!
Published with Blogger-droid v2.0.4

lördag 28 januari 2012

Tjookvaant

Tjocka ullvantar, det är verkligen något jag gillar att sticka. Fort går det, praktiskt tamedstickning är det och användbara blir de. I julklapp fick min syster stickningslöfte och två härvor svart lovikkagarn med bytesrätt till vitt, men hon liksom jag gillar den svarta färgen.

Uppviket har några bårder från boken "Stickmönster på Öland" där Maria Leimar har samlat traditionella mönsterstickningar från öländska vantar och dräkter. Jag gillar enkelheten i dem, de är vilsamma att sticka och ändå dekorativa.

Det här blev ett mönster helt tillägnat min syster Birgitta med de vårgrå och gröna alvarsfärgerna och fåglarna oppe på himlen. Eller täklingar som vi kallar dem på Öland. Naturligtvis tänkte jag inte så långt att när man bär vantarna hamnar fåglarna nedåt (eller hur blir det egentligen?), men är det någon som har legat på alvaret eller stått på huvudet och tittat upp mot fåglarna, så är det Birgitta, så kanske blev det uppochnedvända perspektivet ändå det rätta.

I tisdags åkte de iväg i ett paket till Almvik och redan nästa dag kom rapporter om att vantarna har skidat i Gamlebyviken. Visst är det ändå härligt med vinter!

lördag 21 januari 2012

Äntligen mössväder!

En sen födelsedagspresent är överlämnad. Sylvia valde själv det svarta garnet på en gemensam lunchrunda i hennes Gamla stan, colinette point five och modellen är från Nina Sagulins Sticka accessoarer.

Det här är tredje mössan jag gör. Jag har själv en rödbrokbusig färg, jag har gett bort en mörkgrönskimrande och nu en svart. Sticka 12 och de går fånigt snabbt att få klara.

Banden till Sylvia är många och dessutom är vi med i samma bokklubb. Till förra gången läste vi Spill av Sigrid Combüchen som frossar i textila detaljer från en syateljé och jag tycker det blev lite elegant oavsiktlig 30-talskänsla i den här bilden.

tisdag 17 januari 2012

Nu är glada julen slut, slut, slut...

...nja, sånär som på storstjärnan i gästrummet. Den får vara kvar lite till. Sambon är förbryllad. Men så kan det bli.

Idag när jag hämtade lilltjejen i skolan var det inte beckmörkt - det är nog som Cecilia skrev i förra inlägget, att nu har det vänt.

söndag 15 januari 2012

Sarahs spetskompetens

Det känns så tydligt att vi går mot ljusare tider. Även om en kollega förklarade en dag när vi ugglade på morgontåget till Eskilstuna, att det ännu inte borde märkas så mycket för det är en logaritmisk kurva, är min intuitiva känsla en annan. Det har blivit mycket ljusare i båda ändar.
Det märkte jag inte minst under jullovet. Jag har blivit så vuxen att jag vaknar på mornarna. Och barnen har blivit så stora att de inte vaknar på mornarna. Fem-halvsexpassen är över och det firade jag genom att fortsätta ha jullov och efter nyår gå upp när en i familjen gick till jobbet. Jag satt kvar vid köksbordet och kurade gryning. Men i slutet av veckan fick jag skynda mig, för ljuset kom tidigare och tidigare.
Så jag satt i adventsstjärnans sken och stickade en spets som Sarah hjälpt mig att konstruera mönster till. Jag hade ett nystan melerat växtfärgat att spela med, varken mer eller mindre, och det ska räcka till en kant runt en sjal jag stickat. Så Sarah vägde och mätte och jämförde med sina egna stickade spetsar och kom fram till det här mönstret. Jag tycker det är väldigt fint! Och väldigt roligt att sticka. Egentligen är det en perfekt tågstickning, men jag kunde inte hålla mig så länge.

söndag 8 januari 2012

Förberedd för pekskärm


Published with Blogger-droid v2.0.2

fredag 6 januari 2012

Pyssel var det här

Ja, underbara mellandagar. Speciellt när fiffiga faster Lina dyker upp med en massa smyckespyssel. Tänger, spännen, pärlor, hängen, kedjor, jag vet inte allt hon hade med sig. Tjejerna fick sig ett par sköna timmar vid pysselbordet i alla fall.

söndag 1 januari 2012

Underbara mellandagar

Bland alla böcker i julklappshögen under granen, fanns en stickad julklapp och det var Nicholsonmössan till min svåger, med inspiration från Tant Kofta. Garnet är ekologisk alpacka i mörkgrått och det gick åt precis på metern ett nystan. Kanske blev den någon centimeter för lång, så skulle jag göra en till, skulle jag korta den en aning.

Förra julen pulsade vi här i meterhög snö. I år julpromenerade vi i solsken. Om solen skiner så länge på juldagen att man hinner sadla en häst, blir det ett bra år brukar min mamma säga. I så fall bådar det gott, för vi hann med både långpromenader, trädklättring och elvakaffe i badande småländskt ljus här vid Gamlebyviken.