onsdag 24 augusti 2011

zick-zack


Det där med blockning är ju rena trolleriet. Så slät och fin den blev mitt lilla svarta får! Den har faktiskt möjlighet att bli en av favoriterna. :-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

tisdag 23 augusti 2011

Siri Derkert - rakt i hjertat

I veckan som gick firade Sarah och jag sensommar genom att se utställningen om Siri Derkert på Moderna museet. En fantastisk utställning om en lika fantastisk konstnär. Nog har vi båda stått där på Östermalms tunnelbanestation och förundrats över hennes rebelliska linjer, men ingen av oss visste särskilt mycket om henne och hennes övriga konst.

Det mest spännande är att den visar en konstnär som förändrar sitt uttryck genom hela livet. Hon drar rastlöst vidare för att experimentera. Och hon är en så samhällsengagerad människa. Kvinnofrågor, miljöfrågor, ja allt det stora finns på hennes agenda.

På 60-talet gjorde hon collage och var oroad för miljön. Tidningsartiklar om kvicksilverbetat utsäde är knappnåletråcklade ihop med fågelsilhuetter.

För oss sy- och garngalna finns 30-talsperioden av modeskapande där hon ritar både scendräkter och modekläder. Textilhögskolan i Borås har tolkat några av skisserna och sytt upp. Se utställningen om du är i krokarna innan den stänger den 4 september, det är vårt tips.
När museet stängde gick vi ner mot restaurang Hjerta, som ligger vid Skeppsholmens kajkant. Kanske lite i tjusigaste laget för oss en vanlig vardagskväll, men men, vi hittade några rimliga argument för att gå in. Här på bilden ser vi ett.

Lite kul är det att trendrestaurangen med marockanskt klinker har klätt sina soffor i trasmattor. Och det går ju rakt in i mitt hjärta, eftersom jag 1998 drev ett kafé med afrikanska kangas som dukar och bänkarna värmdes av mammas öländska gamla trasmattor.

Och brödet. Ja, det är ett skeppsbröd, en modernare och hälsosammare variant av pizza, med surdegsbröd i botten toppat med rödbetor, getost och rostade hasselnötter.

lördag 13 augusti 2011

Skitstickning!


Den jävlas med mig hela tiden! För femtielfte gången har mängder av maskor halkat av stickorna och orsakat fortskridande upprepning i minst 10 varv. Blä! Nån som vill ha åbäket? Snabb hemleverans utlovas.
Published with Blogger-droid v1.7.4

måndag 1 augusti 2011

Tvåändsstickning


Har gett mig in i tvåändsstickningens mystiska värld. Hittade en bok hos min farmor i sommar och lyckades med hjälp av den klura ut principen. Egentligen är det inte så svårt, men man håller trådarna i höger hand, så det känns väldigt bakvänt. Funderade länge på hur jag skulle hålla stickorna. Till slut gav jag mig ut på Internet. Jag säger bara en sak. YouTube. Hittade flera jättebra och pedagogiska filmsnuttar, så nu tror jag att jag har kommit på knepet.

Garnet jag stickar i är Wåhlstedts tvåändstvinnade som jag köpte på plats i våras. Inte helt säker på att det kommer att räcka, men då får jag väl beställa mer.

Tanken är att det ska bli ett par vantar. Till er som hört mig beklaga mig över att jag inte lyckas få till två lika stora vantar (eller sockar), kan jag meddela att jag skaffat två omgångar strumpstickor och stickar båda parallellt. Hoppas att det funkar.
Published with Blogger-droid v1.6.9