söndag 31 januari 2010

Vilken färg ska mossa ha om inte grön?


Så här grön! Även om det kanske inte är vad man skulle kalla mossgrön...
Debbie Bliss blandning av silke och alpaka, och Nina Sagulins mönster. Eftersom jag hade lite svart colinettemohair som låg och skvalpade i skåpet (eller egentligen mest bara rullade ut eftersom det är så fullt i garnskåpet) så fick det bli en sån volang. Alltihop stickat i mosstickning.

onsdag 20 januari 2010

Mera mössfeber

Ja, även jag har knåpat ihop en mössa. Randig, som synes. Garnet är Drops Alpaka, mjukt och skönt. Och yngsta dottern blev nöjd!

...och får jag lov att presentera....

....EN MÖSSA! Den här gången blev det en röd i Colinette one zero. Den flög upp till min syster i början på veckan och pryder nu hennes huvud.
Har räknat ut att jag har stickat åtta mössor senaste månaden. Tur att det är en kall och vintrig vinter så att jag får avsättning för dem.


Har beställning på ytterligare en mössa. Det är äldsta dottern som vill ha påfyllning i sitt förråd. Garn är inhandlat, så nu väntar jag bara på inspiration. Inte till stickningen, men till nystandet. Nån som känner sig manad att komma och nysta en härva garn?? Inte. Får väl göra det själv då...

måndag 11 januari 2010

Och så mina Sarah-inspirerade skålar. Virkade i Drops Eskimo och maskintvättade i 40 grader. Jag var inte så förutseende som Sarah att jag tog några "före bilder". De gav definitivt mersmak och jag planerar att dessa ska få en liten matchande kompis som kan stå hemma på fönsterbrädan. Tovade skålar är mycket praktiska när man har småbarn eftersom de är okrossbara... Sedan tänke jag att det skulle vara praktiskt att ha några på lager: bara att fylla med godis eller något annat smaskigt och så har man en enkel, men fin present.

Skrivarsjalen



Min något underliga, improviserade, virkade halsduk är klar och det visade sig att det inte var någon halsduk utan en skrivarsjal! Tror ni inte man kan skriva fantastiska romaner med den här om axlarna? Garnet är i alla fall Rialto Aran från Debbie Bliss.

Amigurumihuset

Jag har glädjen att berätta att mina amigurumis flyttat in i sitt hus tillslut. Huset är en byggsats som jag köpte för kanske 15 år sedan och som aldrig blivit riktigt klar. Så oddsen att de någonsin kommer att få färg och tapeter på väggarna är väl rätt små, men de verkar trivas i alla fall. Och med stor sannorlikhet kommer de att få fler sambos med tiden :-)

söndag 10 januari 2010

Restgarn

Jag har ju stickat ett antal mössor i colinette point 5, vilket resulterat i ett gäng små restnystan. Alldeles för vackra för att bara låta ligga, så härom kvällen blev det en halsduk till yngsta dottern av dem.

Inte bara garn

Här har vi pyssel som mig veterligen inte har ett dugg med garn att göra, nämligen origami (japansk pappersvikningskonst). Vi gav äldsta dottern en instruktionsbok och papper i julklapp (tack för idén, Jenny), och hela familjen är fast! Det var rätt svårt i början, trots att boken heter Origami för barn, men efter ett tag lär man sig ett par standardvikningar och allt flyter på. Nu ska vi leta reda på lite större papper. Vem vet, kanske det går att vika en korg att lägga garnstumpar i?

fredag 8 januari 2010

Ser ni vad det här ska bli?

Det ser ni väl! En sjal! Naturligtvis. Det är min del i ett byte med svägerskan (florin), som ska sy en ugglekudde till vår soffa mot att jag stickar en trekantsjal till henne. Lätt som en plätt tänkte jag och så beställde vi garn, ett vackert skogsgrönt entrådigt yllegarn. Och det kom. Och jag la jag upp de uträknade 300 maskorna. Och stickade ett par varv med noga uttänkta hoptagningar (tack Jenny och Cathrine!). Sen kände jag att uppläggningskanten liksom satt fast, den tänjde inte ut sig som den brukar. Repade upp. La upp 300 nya, den här gången på ännu större stickor. Stickade ett par varv. Samma sak igen. Jag tänkte att man kanske måste dra lite, så jag drog lite, och då gick garnet av! Morr. Sen fick nystanet ligga ett par dagar medan jag lugnade nerverna och tänkte lite på annat. Men idag var det dags igen. Den här gången med enkel uppläggning, och jösses vad elastisk den är. Möjligen lite väl trådig, men det blir nog bra ändå när jag virkar ett varv med fasta maskor runt sjalen när den är klar som jag brukar, så det gör inget. Nu är det bara att köra! Det ska bli kul, dels för att maskantalet minskar för varje varv, dels för att det var så länge sedan jag stickade trekantssjal. Och så tänker jag lite på ugglekudden också...

onsdag 6 januari 2010

En julklapp som faktiskt var en mössa

Ja, en av julklapparna var faktiskt en mössa. Jag gjorde även en matchande trekantssjal till, men den glömde jag bort att fota. Setet är stickat i det underbara Vålberggarnet. Måste bli mer av den varan! Mössan är av mycket enkel modell, som liksom bara växte fram allt eftersom. Den passade perfekt på mammas huvud, med lite häng därbak och hoptagningen som blev jättefin i all sin enkelhet. Möjligen är den lite stickig, men då får hon sätta i ett foder. Det där med handsömnad är inte min starka sida, utan hennes. Jag gjorde precis av med tre hekto garn - när fransen på sjalen var klar hade jag ungefär fem centimeter garn kvar. Det kallar jag garnoptimering.

Julklapparna utdelade

och alla mottagarna sa artigt tack efter att de förstått att det inte var mössor jag gett dem. Jaja, roligt var det att virka dem iallafall. Här är några av dem före tvätt, lite påsiga med andra ord.

Och här har ett par av dem fått sig en omgång i tvättmaskinen.

Sammanlagt blev det tio skålar/korgar (INTE mössor).

måndag 4 januari 2010

Kanoter, del 2

Och se där! Efter en vända i tvättmaskinen blev de så här fina. Körde dem i en vanlig 40-graderstvätt, och de drog ihop sig ordentligt mycket. Men med gemensamma krafter lyckades vi dra ut dem till perfekt passform. Maken är mycket nöjd.
De är stickade med Eskimo efter mönster från Drops.

söndag 3 januari 2010

Kanoter, del 1

Ett par tofflor till min man. Fortsättning följer.....

...