söndag 21 juni 2009

Enbening...


I rena glädjeyran av att ha blivit klar med min första grej fortsatte jag virka. Denna gång på en fot med strumpa och ben. För några veckor sedan startade jag med fotsulan, men nu har det ju blitt något. :-) Funderar på om jag ska lyckas göra en likadan fot till. Vore kanske lämpligt att anteckna under tiden jag virkar...

Grön matta klar!

Äntligen är min gröna matta klar! Den blev hyggligt stor tillslut. 95 cm i diameter. Mot slutet var den rätt svår att hantera eftersom den blev ganska tung. Skön känsla att vara klar med något i alla fall!

Pläd...


Påbörjade en pläd här efter jul. Igår kväll satte jag mig ner och sorterade och gjorde ett "mönster" för hur jag ska randa den - igen. Gjorde samma sak när jag drog igång, men skrev naturligtvis inte upp hur jag tänkte, så det vara bara att börja om (inte med stickningen, men med tänket). Den här gången har jag allt på en lapp!

Min mamma har alltså en hel flyttkartong på vinden full med växtfärgat garn som hon och en väninna färgade i början på 80-talet. Där har det legat. Har tänkt i flera år att man skulle hitta på något av det. Finns inte en härva som är exakt lika nyans som en annan, så randa bör man... Nu ska jag som sagt sticka en pläd. (Har ju stickat några sjalar också...). Det är färgat med krapp, olika bad och på vitt och grått ylle. Solfjädersmönster på stickor nr 5.

"Bonchon" klar!


Stickade en poncho till dottern i vintras. Den har väntat på fransar sen dess... Knyta frans är inte min favoritsysselsättning, men nu är det gjort! Båda flickorna hjälpte till och klippte garn och sorterade ihop, så jag behövde bara sätta fast dem :-).
Växtfärgad ylle
- mammas ;-)
med koschenill.

torsdag 18 juni 2009

Nyckelskåp

Jag har fuskat med lite andra saker än garn. Efter önskemål så visar jag detta nyckelskåp. Jag har varit i behov av ett nyckelskåp länge men aldrig hittat något i butikerna som jag gillat. Alltid har de varit för små, och ofta har de haft kurbitsmålningar... Alltså får man fixa ett eget. :-)


Mitt skåp mäter 40x50 cm och kommer att kunna fungera som tavla i hallen.



onsdag 17 juni 2009

Semester i Jämtland

Hejåhå, nu bär det av norrut! Har packat en del handarbete. En halsduk i bellis av rödsvart ölandsull, den måste bli klar snart. Blir bra att ha i bilen. Och så broderiet. Det måste också bli klart så jag kan börja på nästa. Sedan har jag packat ett helt nytt projekt: en röd halsduk m flätmönster. Mönstret kommer från Nina Sagulin, och halsduken stickas i två trådar eskimo och en tråd colinette mohair - på sticka 20! Ska bli spännande. Mormor kommer bara ruska på huvudet.

Jag ska försöka kika in här då och då, men vi har varken dator eller mobiltäckning i stugan så vi får se hur det blir med det.

Ha det så bra allihopa!

Sarah

tisdag 16 juni 2009

Titta vad som flyttat hem till mig!


En bok om amigurumi! Vem hade kunnat tro det? Boken är full av jättesöta figurer i olika svårighetsgrader och med detaljerade instruktioner. Jag har inte virkat på typ 20 års, minst, och då virkade jag bara grytlappar, men nu är jag såååå sugen på att prova igen. Jag tänkte ta med boken hem till mamma i sommar så hon får hjälpa mig, hon är duktig på pilliga saker där man måste vara noggran. Jag har lite gammalt garn och några virknålar någonstans, frågan är om jag lyckas hitta dem eller om jag måste shoppa nytt. Attans... ;-)
Och jag är stolt att jag inte impulsköpte boken i Gallerian får 139 kr utan beställde från Adlibris för 79 istället.
Jag har ett gammalt dockhus som jag köpte som byggsats för en evighet sedan och som aldrig blivit klart. Nu ser jag framför mig hur jag ska fixa i ordning det och hur min amigurumisar ska flytta in.
Lite synd om mitt täcke är det ju som riskerar att aldrig bli färdigt. Men det ska ju bli till barnbarnen hur som helst.

måndag 15 juni 2009

När ska jag bli KLAR??

39 av ca 400 färdiga...
Fast inte en endaste har fästade trådar. Vad kul jag ska ha sen! :-)
Ett överkast ska det bli. Någon som sätter emot?

Den här frustrerande skapelsen har ni sett förr: den solfjädermönstrade pläden. Den är tänkt att bli 1x1,5 m. Det kommer att ta lååång tid. Katten ovanpå är även den rätt jobbig att ha o göra med. Nya mjuka saker på golvet måste tydligen provliggas!

Grön matta

Än så länge har jag inte slutfört något projekt, men den här mattan är snart klar. Katten kommer att bli glad! Av någon anledning är mattan omåttligt populär. Alltid ett djur nära när jag plockar fram den för att virka. :-)



Här kommer lite färgrikedom i form av en trekantssjal m matchande pulsvärmare. Garnet hette något i stil med Freedom Spirit - vem kan motstå ett garn med ett sånt namn? Trevligt att sticka av dessutom. Jag har stickat vanlig rätstickning, med ett hålvarv med jämna mellanrum. Sedan virkade jag en kant (picotkant?) runtom. Ser att jag inte riktigt behärskar det där med ljussättning när jag fotar - det är faktiskt samma sjal på båda bilderna! Tja, man lär sig kanske så småningom.


Måste passa på att visa två av min mormors skapelser. Den vänstra är den klassiska gotlandsvanten tror jag, fast i fingervantsformat (även om jag tagit bilden så det ser ut som om fingrarna är hopklistrade...). Den andra är sånt hon hittar på själv. En vacker dag ska jag lyckas knåpa ihop såna mästerverk!


söndag 14 juni 2009

Måste testa...

...om det fungerade att lägga in en bild i min profil. Inbillar mig att dessa vackra kungsängsliljor kommer att dyka upp bredvid mitt namn när jag gör inlägg och kommenterar.

Stickning i raketfart

Den här började jag på i morse! Väldans fort det går med mohair och puddel på sticka 7. Speciellt när man sitter i en stuga och det spöregnar ute. Jag hade inga mannekänger hemma, så det blev till att lägga på golvet. Det ska bli en stor mysig sjal till svärmor. Jag tyckte det bruna var lite för beigt/rosa för mig (beställde utan att ha sett), men svärmor trodde på det. Och faktiskt, det ser riktigt bra ut ihop med svart mohair. Och så lite hålvarv emellanåt. Kul att sticka, lite knepigt med öglorna på puddelgarnet, men man vänjer sig.

Och jag vill meddela världen...




... att åminstone en av rutorna på mitt korsstygnstäcke är klar. (förrutom kryssen i de övre hörnen då, men de tar sån evig tid så de räknas inte.)

Två av höstens sjalar


Det här är ju bara så kul! Måste testa att lägga in en bild också.
Döttrarana manekängar med två av höstens alster.

Den röda av växtfärgad ylle (krapp har jag bestämt för mig). Garnet färgade min mamma i början på 80-talet. Den grå också i ylle och med solfjädersmönster.

Sarah testar

Nu testar jag och det är Lina som har valt bild.

Jordgubbsoppa

Jag måste ju också testa :-)

Så jag passar på att lägga ut receptet på Jordgubbssoppan. Den kommer från en bok som heter Citron.

Doktor Nymans jordgubbssoppa

2 liter jordgubbar (jag tog nog 1,5 liter frusna och 1 liter färska)
saften av 1 citron (jag tog två...)
cirka 1 dl socker

Kör jordgubbarna - minus en halv liter (av de färska) som sparas till sist - i matberedare eller med mixerstav tills de blir till mos. De kan också mosas med gaffel. Sedan häller man i ömsom citronsaft och ömsom socker, men inte allt på en gång. Smaka av tills blandningen mellan det söta och det syrliga blivit lagom. Kanske behövs lite mer socker eller citronsaft än receptet anger.
Resten av jordgubbarna skivas och läggs i soppan före servering. Soppan kan frysas.

Testpilot Nina2

Och nu har jag skapat mig en användare till bara för att kunna testköra lite.

1, 2, 3. Testing, testing.

Ja, jag får väl göra ett litet testinlägg bara för att se att det fungerar. Jäpp, det gör det. It's alive!